Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 25 oktober 2010

8 - RUSSISCHE PELGRIMS OP BEZOEK IN HET HEILIGE KLOOSTER STAVRONIKÍTA

Vrijdag 09/22 oktober 2010 bezocht Metropoliet Ilárion van Volokolamsk  (Patriarchaat van Moskou) met zijn gezelschap mijn geliefde Stavronikíta. Aan de poort van het klooster verwelkomde Vader abt Tíchon de Russische pelgrims hartelijk.

Daarna bracht het gezelschap een bezoek aan de kloosterkerk. De Metropoliet vereerde er de bijzondere mozaïek-ikoon van de Heilige Nikólaos Streidás (13e eeuw) en ook kreeg hij een rondleiding. De onlangs  schoongemaakte  muurschilderingen van de beroemde ikoonschilder-monnik Theofánis de Kretenzer (16e eeuw) genoten bijzondere belangstelling. 

                     De Nikolaasikoon wordt Streidás (στρείδι: oester) genoemd vanwege de oester die op het voorhoofd van de heilige vastgeplakt zat, toen, volgens de traditie, vissende monniken haar in hun netten uit de zee haalden. Toen ze de oester verwijderden stroomde er bloed  uit het afgebeelde voorhoofd.

Vervolgens gingen de gasten naar het gastenverblijf (αρχονταρίκι/archondaríki). Daar ging het gesprek over het moderne monnikendom.Bron http://www.mospat.ru/ru/2010/10/23/news28550/