Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 10 oktober 2010

5 - KERASIÁ


Een van de mooie plekken waar ik deze zomer, op weg naar Panagía en Metamórfosis, langs kwam is het kluizenaarsdorp (ησυχαστήριο/isichastírio) Kerasiá (Κερασιά). Het ligt in de moeilijk toegankelijke zuidwesthoek van het schiereiland, in de zgn 'woestijn' (Έρημος). Vanaf de tiende eeuw wonen er monniken in een geweldige natuurlijke omgeving. Het is dan ook een oord van stilte en rust. 
Kellí van de Heilige Georgios


Het dorp bestaat uit twaalf kelliá, waaronder die van de Heilige Georgios en de Heilige Ioannis de Theoloog. De laatste jaren is de omgeving echter minder rustig. Dat komt door de bouw van een marmeren kerk met een groot bijgebouw.


   
            Ezels brengen de blokken marmer naar boven, naar zo'n 700 meter hoogte. De bouw vordert gestaag, zo leert een vergelijking:

Kerasiá, augustus 2010

Kerasiá, juli 2009


Kellí van de Heilige Ioannis de Theoloog  
De foto's van de beide kelliá zijn afkomstig uit het prachtige fotoboek  ΑΘΩΣ Κάλλος και χάρις (Beauty and grace Athos) 2004, gemaakt door monnik Gabriel (Γαβριήλ) van het Heilige Klooster Filothéou.