Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 21 juli 2012

154 - ORTHODOXE HEILIGEN IN DE LAGE LANDEN (BOEK)


Omdat ik in Nederland woon en in het Nederlands schrijf, besteed ik onregelmatig aandacht aan ikonen en orthodoxe heiligen in de Lage Landen. Ikonen met heiligen uit onze streken zijn er nog niet zoveel. Boeken nog veel minder. Onlangs publiceerde het H. Klooster Moeder Gods, Troosteres der Bedroefden in Pervijze (B) het boek Synaxis van de Heiligen van België.
De dienaar Gods Nikodim schrijft: 'Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van 150 jaar Orthodoxe Kerk in België. Het bevat 30 beschrijvingen van heiligen, die in onze streken (en soms ook in Frankrijk en/of Nederland) hebben geleefd. Elke vita wordt aangevuld met een troparion en/of kondakion en bovendien kleurrijk geïllustreerd met een ikoon, op kundige wijze 'geschreven' door vader Pol uit Maastricht. Alle ikonen worden bewaard en vereerd in het Klooster van Pervijze.

Omdat, zoals vader Serafim van Platina schreef, 'de Ware Orthodoxie op de meest sprekende wijze kan worden ontdekt in de levensbeschrijving van Heiligen', is het boek een aanrader of beter 'een must' voor wie zich in het geloof wil verdiepen of een stukje Christelijke geschiedenis wil (her)ontdekken.'

Meer over ikonen van heiligen in onze streken en over de uitbeelding van die heiligen, is te lezen in het zeer interessante interview met ikoonschilderes Natalja Ermakova, naar aanleiding van de ikoon Heiligen van de Lage Landen. Zie: Nikolaas in de Jordaan, (2011) 1, pp. 3-7