Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 29 juli 2012

155 - LANGST LEVENDE ATHOSMONNIK OVERLEDEN


Een bijzonder overlijdensbericht: Vandaag, zondag 29 juli 2012, is de (vermoedelijk) langstlevende Agioriet, vader Ioánnis Chiliandarinós op de leeftijd van 105 jaar in de Heer overleden.

Vader Ioánnis werd op 10 mei 1907 in Servië geboren. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerde hij naar Engeland. Hij bleef daar tot in het begin van de jaren tachtig, maar na de dood van zijn vrouw werd hij monnik in I.M. Chiliandaríou. Sindsdien heeft hij nooit een voet buiten de Agion Oros gezet.

Hoewel hij een groot patriot was, bezocht hij Servië nooit meer sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is niet meer, zoals hij zei, het land dat ik kende. Het zou me niet aan mijn jeugdjaren doen denken en dat zou me zeer bedroefd maken.

Hij leefde een leven van gebed en gehoorzaamheid. Zijn diakónima (dienstwerk) al die jaren was tuinman zijn. Velen zullen hem zich herinneren als de monnik die met zakken om zijn knieën door de kloostertuin kroop.

Hij hield van Servische poëzie en hij was ook zelf dichter. Hij schreef vele boeken. In 2009 ruilde hij zijn typemachine uiteindelijk voor een laptop die hij kreeg van zijn medebroeders in het klooster.

September 2011 had vriend Keliotes een toevallige 'ontmoeting' met de monnik. Hij was op weg naar huis na zijn Athosbezoek en de boot meerde aan aan de arsanás van I.M. Chiliandaríou. Tot zijn verrassing ontdekte hij vader Ioánnis op het balkon, vanwaar hij de pelgrims gadesloeg.


Καλό Παράδεισο

Tot slot nog enige bewegende beelden van vader Ioánnis en zijn stemgeluid: