Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 31 juli 2012

156 - PANAGIA TRICHEROUSA/ΠΑΝΑΓΊΑ Η ΤΡΙΧΕΡΟΎΣΑ (1)

Vorige week (25/12 juli) werd in I.M. Chiliandaríou het feest gevierd ter ere van de ikoon van de Alheilige Moeder Gods met de Drie handen (Grieks: Παναγία η Τριχερούσα/ Panagía i Tricheroúsa). Dit is één van de beroemde wonderdoende Moeder Godsikonen op de Heilige Berg. Opvallend element is de zilveren (derde) hand in de hoek. De ikoon bevindt zich in het katholikon van het klooster:Met deze ikoon is de naam van de Heilige Johannes van Damaskos (Grieks: Ιωάννης ο Δαμασκηνός/Ιοánnis ο Damaskinós) (676-749), de grote voorvechter van ikonen, verbonden. Volgens één van de overgeleverde verhalen kwam de Odigítria-ikoon in de zevende eeuw in het bezit van de Heilige, die haar vanwege haar geneeskrachtige werking bijzonder vereerde.

(Michaíl Anagnóstou, Chios, 1734)

Het is een bijzondere ikoon, omdat zij één van de vier is, die aan de Heilige schilder-apostel Lukas wordt toegeschreven. Het verhaal gaat dat zij de steun en toeverlaat van Johannes was tijdens zijn strijd tegen de ikonoklasten, met name tegen keizer Leo III de Isauriër. Op bevel van die keizer werd de rechterhand van Johannes afgehakt, zodat hij niet meer kon schrijven over de verering van ikonen. Zijn hagiograaf schrijft: Zo werd de hand, die voordien in de strijd tegen de vijanden van de Heer met inkt bevlekt was, gekleurd in eigen bloed.

Johannes bad bij de wonderdoende ikoon van de Moeder Gods, die hij in het geheim bewaarde, om genezing en zijn gebed werd verhoord. De Moeder Gods hechtte de afgehakte hand weer aan de arm, met de opdracht de hand te gebruiken als de pen van een snelle schrijver om hymnen te schrijven ter ere van Christus en haarzelf. Ook kon Johannes de tegenstanders van ikonen weer bestrijden.

Uit dankbaarheid liet Johannes een zilveren votiefhand maken en bevestigde die aan de ikoon. Sinds die tijd draagt zij de naam Panagía Tricheroúsa.