Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 11 augustus 2013

272 - BIJEN EN HONING (ΜΕΛΙ) OP ATHOS, DEEL 3/3

Thomas en Tásos rijden, zoals gezegd, van noord naar zuid over de Athosbergrug naar de plek voor hun bijenkasten, op de zuidelijke helling van de berg Marmarás (630 meter hoog). 

Het is een unieke ervaring, zegt Thomas. Je kunt met een kleine vrachtwagen over de kam van het het schiereiland rijden, als je goed kunt sturen en de bijen niet 'zeeziek' raken. De route loopt vanaf de weg Dáfni-Kariés bij Stavrós naar het zuiden. Verder langs Katsanára, via Gorítsa en om de zuidkant van de Tría Sínora (758 meter hoog) tot aan de Marmarás, steeds rijdend op zo'n 350-450 meter hoogte, over wegen die soms (nog) niet op de kaart staan. 

Het is een prachtige weg waarbij je afwisselend de oostkust en dan weer de westkust ziet. En dus de ene keer, met een beetje fantasie, I.M. Filothéou en I.M. Karakállou en daarna I.M. Dionisíou. Maar dan van boven af. (Op de foto het eiland Thásos en de dichte bossen achter I.M. Karakállou) Op de terugweg is Dáfni ver weg in de diepte te zien. 


Voorbij de Marmarás kom je bij de kalívi van vader Gérasimos, boven het ravijn van Lakkoskíti. Het huis staat bekend als Dasonomía ('Boswachterij') (Grieks: Δασονομείο). Zijn kapel is gewijd aan de Metamórfosis tou Sotírou, het feest van de Gedaanteverandering van Christus, dat de monniken op 19 augustus vieren. 

Ook hier een groene natuurlijke omgeving, goed voor bloesem, bijen en honing.

Die honing komt in containers naar Nederland. Thomas vult vervolgens de potjes en plakt de etiketten erop. Als imker mag Thomas, naast het houden van bijen in Nederland, ook bijenkasten op de Agion Oros hebben staan. Imker-vriend Tásos is apotheker en hij werkt met vader Jacob (Grieks: Ιάκωβος/Jákovos) van I.M. Koutloumousíou (foto onder) aan medicinale honing .

                                                     www.mountathoshoning.nl (site is nog in aanbouw)


Dank/Ευχαριστώ Thomas                                                                                               Foto's Thomas