Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 9 november 2013

294 - KLOOSTER IN DE PEEL: KLOOSTER VAN DE MOEDER GODS/Ι.Μ.ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

In Nederland bevinden zich vier orthodoxe kloosters: twee zuster- en twee monnikenkloosters. Het zusterklooster van hegoemena (abdis) moeder Maria, het Klooster in de Peel, is mij het meest dierbaar. 

Ikonenschilder Silouan Medema heeft over dit Heilig Klooster van de Geboorte van de Moeder Gods, zoals het officieel heet, een drietal films op Youtube geplaatst die meer dan de moeite van het bekijken en beluisteren waard zijn:

In deel 1, GODS WEGEN, beschrijft Moeder Maria haar bijzondere levensverhaal. Ondanks haar onkerkelijke opvoeding wordt ze al op zeer jeugdige leeftijd aangetrokken door de spiritualiteit van de Orthodoxe kerk. Van daaruit begint een groeiend verlangen naar het kloosterleven. Vanuit het Orthodoxe klooster in Den Haag, waar Moeder Maria 7 jaar verblijft begint een inspirerende zoektocht naar kloosterleven in Servie en Griekenland, een reis die uiteindelijk meer dan 13 jaar zal duren. Uiteindelijk keert Moeder Maria terug naar Nederland en sticht in 1989 het heilig Orthodox klooster in de Peel.In deel 2, HUIS VAN GEBED, beschrijft Moeder Maria haar leven in de Peel, waar ze in alle nederigheid en dankbaarheid, samen met vijf zusters, de weg volgt van de gezegende en geheiligde Traditie van het eeuwenoude kloosterleven. Moeder Maria vertelt over de 2000 jaar oude gebedservaring van de kerk, waarin een biddende houding -het staan voor Christus- de geestelijke weg zijn om je open te stellen voor God. Moeder Maria spreekt binnen dit thema ook over de bijzondere levens en getuigenissen van de heilige Vaders.In deel 3, IN GODS HANDEN, gaat Moeder Maria in op de rijkdom van de Orthodoxe spiritualiteit in het dagelijks leven. Moeder Maria bespreekt een aantal religieuze thema's die in de huidige maatschappij hun oorspronkelijkheid hebben verloren en waarvan we de schoonheid zijn kwijtgeraakt, zoals bijvoorbeeld het woord zondaar.