Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 24 november 2013

295 - SPOREN VAN ATHOS OP HET EILAND LIMNOS/Ν. ΛΗΜΝΟΣ, DEEL 2/2

In dit laatste Límnosbericht besteed ik aandacht aan de laatste nog min of meer zichtbare Athossporen op het eiland. Tot in de vroege negentiende eeuw bezaten zeker meer dan de helft van de Athoskloosters (grote) landgoederen op het veilige en rijke Limnos. Wetenschappers menen dat de aanwezigheid van een klooster de ekonomische activiteit en de scholing van de plaatselijke bevolking zeer heeft gestimuleerd. In de loop van de tijd hebben de kloosters echter vele landerijen afgestaan.

Ongeveer een kilometer ten noorden van het dorp Pedinó ligt in een groen gebied met dennenbomen Alexópirgos (Grieks: Αλεξόπυργος of Αλεξίου Πύργος), burcht van Alexios II Komninos. Het is een oud klooster, metóchi/μετόχι behorend tot I. M. Pantokratóros, gesticht in de keizertijd 1180-1183. In een chrisobul van 1393 staan de bezittingen van I.M. Pantokrátoros beschreven.
Deze bezittingen werden in 1924 verdeeld onder de vluchtelingen die vanuit Mikrasía (Turkije) in het nieuw gestichte dorp Néa Koútali kwamen wonen. 

Het dorp Pedinó zelf en de kloostergebouwen werden in 1968 door een enorme aardbeving verwoest. Het dorp is nagenoeg verlaten, maar de kerk van het klooster, gewijd aan de Metamórfosis (Gedaanteverandering van de Heer, de Redder/Grieks: Μεταμόρφωσης του Σωτήρος),  werd in hetzelfde jaar gereconstrueerd. 

In de muur van het complex bevindt zich een inscriptie (foto) waaruit blijkt dat de monnik Galáktion de kerk in 1651 heeft gerenoveerd: ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΤΗ Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΗΠΟ ΓΑΛΑΚΤΗΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΕΤΟΣ ΑΧΝΑ.

Op 6 augustus komen nog steeds vele pelgrims de Gedaanteverandering herdenken en vieren. Daarom werden ook de trápeza (eetzaal), de monnikencellen en de gastenruimtes voor de pelgrims in dit twee verdiepingen tellende gebouw herbouwd. Ook de stenen bron in de tuin is bewaard gebleven. 


(Foto's Vasílis)