Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 26 november 2013

296 - ATHOS ACTUEEL: BRAND IN DE I.KELLI VAN DE HEILIGE ARTEMIOS (PROVÁTA)


Vriend Giannis meldt dat een aantal uur geleden brand is uitgebroken in de I.Kellí van de Heilige Artémios van vader Efthímios in Prováta. Het vuur is vermoedelijk door een houtkachel ontstaan. Zo'n dertig monniken in de omgeving proberen de brand te blussen. Het regent en er is weinig wind. Ondanks de geweldige hulp bij het bestrijden van de brand, zowel uit Kariés, als uit de naburige kloosters Karakállou, Filothéou en Lávras, woedt het vuur door. Een vleugel van de kellí ligt inmiddels in as.

Heilige
Ik bezocht de kellí van de Heilige  Artémios in 2005. Vader Efthímios is een zeer vriendelijke monnik die hard heeft gewerkt om de kellí, die in verval was geraakt, weer op te bouwen. Zie voor foto's van de kellí de blog van Giannis, druk hier en hier                                                                                      De I.Kellí van Artémios in betere tijden

UPDATE: woensdag 27 november 2013: Na bluswerkzaamheden die de hele nacht duurden, is het vuur in de vroege ochtenduren gedoofd. De brandweerwagens blijven echter voor de veiligheid in de buurt. Volgens de brandweer bedraagt de schade aan de kellí zo'n 500.000 Euro. Eerder al liep de I. Kellí van de Heilige Artémios schade op bij een grote brand in 1976.