Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

vrijdag 8 augustus 2014

368 - GROTE SCHADE DOOR REGEN AAN I.M. MEGISTIS LAVRAS


Terwijl ik rustig sliep in I.M. Stavronikíta, veroorzaakte donderdagnacht rond 1.30 uur  zware regenval en stormachtige winden zo'n 20 kilometer zuidelijker voor ernstige schade. Ik heb er niets van gemerkt, het bleef rustig en droog.

Maar in het Heilig Klooster Megístis Lávras stortte aan de binnenkant een deel van de noordoostelijke vleugel in, zo meldt monnik Theológos
Woensdagavond rond 10.00 uur begon het zwaar te regenen, met zeer krachtige zuidenwinden tot windkracht 11. De zware regenval sloeg het fundament weg onder het gebouw, gastenverblijf, met als resultaat, dat een deel ervan werd verwoest. Niemand raakte gewond.

Op die plek onder het gebouw, worden restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de bibliotheek en het skevofilákion (Grieks: σκευοφυλάκιον) (schatkamer). In het gebouw zijn de garderobe van het klooster gehuisvest en kelliá voor pelgrims-monniken.

Monnik Theológos maakte de foto's voor zijn Athosnewsblog.