Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 16 augustus 2014

371 - AGION OROS IN THESSALONIKI

Een pelgrim naar de Agion Oros is, in tegenstelling tot jaren geleden, niet meer verplicht eerst Thessaloníki te bezoeken, voordat hij aan zijn tocht begint. Toch is de stad een bezoek meer dan waard. Om allerlei redenen, maar ik beperk me nu tot het Athosargument. Er zijn twee plekken waar je, of vooraf, in de stemming kunt komen, of achteraf, kunt nagenieten.

De oudste rechten heeft de Agioritiki Estia. Hier bevindt zich een uitgebreide boekhandel en het Athosaanmeldingskantoor. Heel vaak is er ook een expositie.

Van recentere datum is de winkel die Athosproducten verkoopt en tentoonstelt. Te zien en kopen zijn er boeken en ikonen, wierook en wijn, en nog veel meer. 

In alle (belangrijke) talen wordt de pelgrim aangesproken. En het valt niet te ontkennen, dat het Russisch aan invloed wint, niet alleen in Thessaloníki, maar ook in Ouranoúpoli en op de Agion Oros zelf.Foto's: Vasílis