Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

dinsdag 19 augustus 2014

372 - METAMORFOSIS/Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ-GEDAANTEVERANDERING VAN ONZE HEER

Vandaag, 19/6 augustus vieren de monniken (we) op de Agion Oros de Gedaanteverandering van onze Heer en God en Redder Jezus Christus (Grieks: Μεταμόρφωσις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού/Metamórfosis tou Kiríou ke Theoú ke Sotíros imón Jisoú Christoú).

Dit feest wordt elk jaar groots gevierd op de top van de Athosberg (2033m hoog) in het Metamórfosiskerkje (zie ook hier). Behalve op de Athostop is er ook feest in de Heilige Kloosters Koutloumousíou en Pantokrátoros.
Η Μεταμόρφωση του Κυρίου/De Gedaanteverandring van onze Heer (Theofánis de Kretenzer, I.M. Stavronikíta, 1546)
Ik vind de klim naar de top alleen al een geweldige ervaring. Dit jaar ben ik helaas alleen langs/tot het vertrekpunt (Stavrós) gekomen. En ook hier, zoals ik al eerder vaststelde, wint het Russisch aan invloed (informatie, zie foto onder): Athos, het heiligdom van de mensheid, laten we het schoonhouden.


Al vanaf heel vroeg in de ochtend begon maandagochtend een zeer groot aantal pelgrims de klim naar de top van de Heilige Berg, voor de Agripnía van de avond/nacht, aldus Agioritikοvima. 

   Kerkje Metamórfosis op de Athostop, augustus 2010

Overnachten op de berg, in Panagia of het kerkje is al geruime tijd niet echt mogelijk. Dit wordt de pelgrims dan ook medegedeeld in Ouranoúpoli en Dáfni (juli 2014):