Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 25 januari 2015

431 - I.S. KAFSOKALIVION: DE HEILIGEN MAXIMOS, AKAKIOS EN PORFIRIOS, DEEL 1/2

Het monnikendorp (skíti) Kafsokalivía (Grieks: Ιερά Σκήτη Καυσοκαλυβίων) ligt aan de zuidkust van Athos, in de 'Woestijn' van de Heilige Berg. Het is alleen te voet of met een ezel toegankelijk. Vanaf de arsanás (foto hieronder) is het een pittige klim. Een steil monopáti met vele traptreden leidt ruim honderd en twintig meter omhoog, naar het archontaríki. Het gastenverblijf ligt aan het pleintje, tegenover het Kiriakón (hoofdkerk), dat gewijd is aan de Agía Triáda. Het is een heerlijke plek die rust en stilte (Grieks: ησυχία (isichía)) uitstraalt.


Vorige zomer wilde ik graag de kalívi  Agíou Georgíou, van de nieuwe Athosheilige Porfírios (links), en de grot van de stichter van de skíti, de Heilige Akakíou (18e eeuw), bezoeken. Deze grot bevindt zich onder de kalívi met dezelfde naam waar nu vader Patápios woont (foto hieronder).Uitzicht vanaf de kalívi van vader Patápios:Chrístos Baloúkos verbeeldde de kalívi van de Heilige Porfírios zo (olie op canvas):Bron: FeastSaintsviewer
Foto Agioritikoslogos