Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

woensdag 8 april 2015

460 - GROTE DONDERDAG/Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

                                                                           Het Laatste Avondmaal/Ό Δείπνος ΄Ο Μυστικός

Het is Grote Donderdag (Grieks:Η Μεγάλη Πέμπτη/I Megáli Pémpti). We vieren de instelling van het Heilig Avondmaal (Grieks: Ό Δείπνος Ο Μυστικός/O Diépnos Ο Mistikós). Bij de Heilige Evangelist Johannes lezen we het verhaal. 

Op deze dag, feitelijk de avond/nacht van Grote Woensdag, wordt het Mysterie (Sacrament) van de Grote Zalving (Grieks: Ευχέλαιον/Evchéleon) gevierd, waarbij er zeven lezingen met wonderverhalen van Jezus uit het H. Evangelie zijn, zeven Epistellezingen, zeven gebeden en zeven kaarsen. Met bij voorkeur zeven priesters.

Zoals ik als eens eerder heb geschreven, wijkt de (Byzantijnse) tijd op de Agion Oros zo'n vier uur af van de onze. Daardoor vond (een persoonlijke ervaring) de 'Orthros (Metten) plaats van ongeveer drie uur tot half zes 's ochtends. 

De ceremonie met de Zalving en de Basiliosliturgie duurde van negen uur tot half twee. Na de zegening van de olie, zalfde de priestermonnik ons, de aanwezigen, met de olie kruisgewijs op het voorhoofd, kin, beide wangen en de handen, bovenkant en handpalm. Het is een mooi ritueel.