Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 5 september 2015

499 - I.S. NEA SKITI; EN HET GRAF VAN GERONTA IOSIF/JOZEF DE ISICHAST (HESYCHAST), DEEL 2/2


Het plein voor het kiriakón vormt een prachtig balkon naar de zee. De wind heeft er vrij spel, mijn dagboekpapieren vlogen bijna weg.

Verder doorlopend bereik je de begraafplaats. Er ligt het graf van de dienaar Gods priester-monnik Antónios van de Kalívi van de Avraméon. Hij is ontslapen in 2012. Onderaan de foto bevindt zich de weg die, links af, leidt naar het gastenverblijf en de kerk, en rechtsaf, naar de arsanás. Dikéos vader P heeft zijn kalívi links waar de lagere muur begint. Op de foto hieronder uitzicht op het terras met sinaasappelbomen.

Zoals gezegd, de weg naar rechts leidt via een reeks trappen naar de arsanás. Het uitzicht blijft mooi. Zeker ook bij een ondergaande zon.
De skíti telt 28 kalíves. Als je niet precies weet waar welke kalívi ligt is het, zonder gids, moeilijk ze te herkennen. Naambordjes hangen er nauwelijks. Bekende kalíves zijn die van de Avraméon, van de Kirilléon, van de Agíon Anargíron en van Agíou Spirídonos. Ze zijn vooral bekend door hun agiografen (ikoonschilders).
Vooraan, links, de Kalívi van de Kirilléon (Grieks: Η Καλύβη των Κυριλλαίων), rechts, tussen de twee cypressen, het kiriakón met klokkentoren.


Op deze (deels) overzichtsfoto staat in de cirkel de grafkapel van Géronta Jozef de Isichast. (zie ook 498, deel 1/2)