Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

donderdag 26 december 2013

307 - EERSTE FEEST VAN DE HEILIGE PORFIRIOS KAFSOKALIVITIS IN KAFSOKALIVIA

Vandaag laat ik een paar foto's zien van het eerste feest ter nagedachtenis aan de Heilige Porfírios dat werd gevierd in de Heilige Skíti van Kafsokalívia.

De ikoon hiernaast is gemaakt in de kalíva van de Heilige Akákios (I.S Kafsokalívia).

Op plechtige wijze en met eerbied en vreugde vierden op 15 december (2 december volgens de oude kalender) de monniken in de Heilige Skíti Agías Triádos ton Kafsokalivíon (Grieks: Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους) voor de eerste keer het feest voor hun Heilige vader Porfírios. In deze skíti was de Heilige Porfírios askeet/monnik en hier is hij ook ingeslapen. De foto's van deze historische dag zijn gemaakt tijdens de goddelijke Liturgie in het Kiriakón van de skíti.






dinsdag 24 december 2013

306 - GEZEGENDE EN GOEDE KERSTDAGEN/ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


De Geboorte van de Heer/Η Γέννηση του Κυρίου
(Theofánis de Kretenzer, I.M. Stavronikíta, 1546)

We vieren we de Geboorte van onze Heer Jezus Christus, hierboven verbeeld door de ikoonschrijver-monnik Theofánis. Bij de Evangelist Matthéus/Matthéos lezen we het verhaal: Toen Jezus geboren was in Bethlehem, in Judea, ten tijde van koning Herodes, kwamen er uit het Oosten magiërs in Jeruzalem aan. Zie Matth. 2, 1-12.
De Athosmonniken vieren het feest op 7 januari.


zondag 22 december 2013

305 - FEEST IN I.S AGIAS ANNAS/ΙΕΡΑ ΣΚΙΤΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

De I.S. Agías 'Annis, die behoort tot I.M. Megístis Lávras, is gewijd aan de Moeder van de Moeder Gods (Θεοπρομήτορος). 22/9 december wordt de Ontvangenis van de Heilige Anna gevierd. Haar echtgenoot is de Heilige Joachim (Grieks: Ιωακείμ).

donderdag 19 december 2013

304 - DE HEILIGE NIKOLAAS/Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΣΤΡΕΙΔΆΣ


Vandaag 19 december (6 december oude kalender) vieren de monniken op Athos het feest van de Heilige Nikolaas (Grieks: Άγιος Νικόλαος). De Heilige Nikolaas is de beschermheilige van mijn geliefde I.M. Stavronikíta. Op deze mozaïekikoon (einde 13e eeuw) van het klooster staat de heilige afgebeeld met de wond van een oester op het voorhoofd. Volgens de verhalen plakte de oester op de ikoon toen deze in 1589 uit de zee werd opgehaald.


zondag 15 december 2013

303 - ATHOS: STRENG VERBODEN TOEGANG OVER LAND

De toegang tot de 'Agion 'Oros is niet eenvoudig. Administratief moet de pelgrim de nodige hobbels nemen en ter plaatse is alleen toegang toegestaan via een haven, dus per boot. Het schiereiland Athos bezoeken over land is streng verboden. Bij slecht vaarweer ontstaan daardoor flinke problemen. 

Deze week publiceerde de website van I.M. Chilandaríou een tekst van de Ierá Epistasía aangaande dit strenge verbod op het oversteken van de landgrens. Er staat: 

Het is verboden de grens van de 'Agion 'Oros over land over te steken.



                                                                                                                           (Foto's Vasílis)

Overeenkomstig het besluit van de Ierá Epistasía, de uitvoerende macht van Athos, is het volledig verboden de grenzen van de 'Agion 'Oros over land over te steken. De pelgrim komt en gaat naar de 'Agion 'Oros uitsluitend via transport over zee. Tijdens dagen dat vanwege slechte weersomstandigheden het schip niet kan varen, is er geen verkeer en kunt u niet via de landsgrens de 'Agion 'Oros binnengaan of verlaten.
De bezoekers die in een klooster zijn tijdens de dagen dat de schepen hen niet kunnen vervoeren, blijven in het klooster, totdat het verkeer over zee wordt hervat. Het is de bezoekers niet toegestaan de 'Agion 'Oros binnen te gaan en om hun bezoek te beëindigen moeten ze wachten op de hervatting van het verkeer over zee. 
Hoewel er tot op heden beperkingen zijn voor binnenkomst over land, is enige malen toestemming verleend in het geval van slechte weersomstandigheden en verstoring van rederijen. Vanaf nu en in het vervolg zal deze optie niet langer bestaan.


Athosbezoeker Wim Voogd fietste vanaf Ouranoúpoli langs de landgrens naar de oostkust: geen toegang. Een moderne betonnen muur loopt tot in zee. (Foto's Wim Voogd)










Op internet (Facebook) ontstond ook een discussie over het ontduiken van het verbod, ook door monniken, door heimelijk met bijvoorbeeld een jeep over de landgrens te rijden. 

zaterdag 14 december 2013

302 - NIEUWE HEILIGVERKLARINGEN VAN ATHOSMONNIKEN VERWACHT


Volgens de doorgaans betrouwbare berichten van de interessante site Hellas-orthodoxy wordt binnen afzienbare tijd nog een aantal Athosmonniken heilig verklaard (na de recente nieuwe heilige, de Heilige Porfírios)

Op de site lees ik dat 'betrouwbare bronnen van de 'Agion 'Oros hebben laten weten dat als eerste de heiligverklaring van Oudvader Paísios (Παίσιος) (1924-1994) binnenkort wordt verwacht, het zou slechts een kwestie van maanden zijn. 







Daarna zouden de Oudvaders Sofrónios Sachárof (van Essex) (Σωφρόνιος Σαχάρωφ (του Εσσεξ)) (1869-1993),


Efrém Katounakiótis (Εφραίμ Κατουνακιώτης) (1912-1998)


en Jozef de Hesychast/Iosíf de Isichást (Ιωσίφ ο Ησυχαστής) (1898-1959)

 volgen.'

Foto verzamelde monniken: Keliotes

donderdag 5 december 2013

301 - DE HEILIGE KELLI AGIOU ARTEMIOU/ΑΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ VRAAGT HULP

Dinsdagavond 26 november brak een brand uit in de I.Kellí van de Heilige Artémios (Grieks: I.Kελλί του Αγίου Αρτεμίου) van vader Efthímios, die een deel van het complex geheel verwoestte. Het hoofdgebouw van de kellí en de Heilige Kerk met de religieuze kostbaarheden bleven gelukkig bewaard. De schade werd beperkt tot  het gastenverblijf voor de pelgrims.

Vader Efthímios komt uit Kateríni, een stad ten noordoosten van de Berg 'Olympos. Op een website uit de stad stond onder de kop Een deel van de kellí van de Heilige Artémios, de geliefde kellí van de Katerinioten op de 'Agion 'Oros, afgebrand, het volgende te lezen: 

'De mannen van Kateríni zijn te verdelen in twee soorten: zij die de de I.Kellí van de Heilige Artémios en zijn géronta vader Efthímios (Grieks: γέροντα/jéronta Ευθύμιος) op de 'Agion 'Oros bezocht hebben en zij die dat nog niet gedaan hebben.... Eergisteren brandde een deel van de kellí af..... De restauratie van de kellí vanaf 1987 door de buitengewone inspanningen van vader Efthímios, is ook te danken aan het werk en de materiële bijdrage van vele mensen uit onze streek. Wij gaan er vanuit dat de kellí op dezelfde wijze weer opgebouwd zal worden.....Veel geluk.'


Op zijn Facebook plaatste vader Efthímios, op de foto hierboven zittend, een noodkreet: Gedeelte van de I. Kellí van de Heilige Artémios is verwoest/ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Ι.ΚΕΛΙΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ-ΠΑΣΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ/Ieder aanbod voor restauratie is welkom (IBANnummers):

National Bank of Greece (ETE): GR1401103730000037370365902
Alpha: GR190140112002101226033 of
Piraeus Bank:   GR7901714390006439010010423

Bron: toaftonoito 29 november 2013 (ook voor meer foto's)

Zie ook: 296 - Athos Actueel: Brand in de I.Kellí van de Heilige Artémios (Prováta)
Ευχαριστώ/Dank Γιάννη

                                                                                                                         
                                                                                                                            Heilige Artémios

maandag 2 december 2013

300 - 2 DECEMBER: HEILIGE PORFIRIOS/ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ VAN KAFSOKALIVIA (+1991)
















Duizenden gelovigen kwamen vanochtend bijeen in het klooster van de Heilige Porfírios, Isichastíriou tis Metamοrfóseos tou Sotírou, in Mílesi (Malakásas), nabij Athene, bij gelegenheid van de heiligverklaring van Oudvader Porfírios. 



















zondag 1 december 2013

299 - ATHOS ACTUEEL: FEESTELIJKE LITURGIE VOOR DE HEILIGE PORFIRIOS LIVE




Maandagochtend 2 december is de feestelijke Goddelijke Liturgie voor de nieuwe Heilige Porfírios de Helderziende (van Kafsokalívia) te zien op het kerkelijke kanaal 4E: http://www.tv4e.gr/livestreaming.php De uitzending begint om 6.30 uur.





TWAALF SPREUKEN VAN DE HEILIGE PORFIRIOS