Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zaterdag 11 september 2010

1 - METAMÓRFOSIS

Het is een drukte van belang bij Panagia, het kerkje gewijd aan de Moeder Gods, op 1500 m hoogte op de Heilige Berg Athos. Tientallen, misschien wel een paar honderd, mannen bereiden zich hier voor op de lastige tocht naar de top van de Athosberg (2033 m). En ik bevind mij onder hen.Onlangs had ik weer het voorrecht een bezoek te brengen aan de Agion Oros. Het bezoek viel samen met de viering van Metamórfosis (Gedaanteverandering van Christus) op 6/19 augustus. Dit feest wordt op Athos gevierd in de kloosters Koutloumousíou en Pantokrátoros en in het kleine kerkje op de Athostop gewijd aan Μεταμόρφωση του Σωτήρος.   
Op deze ikoon uit 1546, in de stijl van de Kretenzische School, staat de gebeurtenis afgebeeld. Hij is van de hand van mijn favoriete schildermonnik Theofánis de Kretenzer. Bij Lukas 9, 28-36 is het verhaal te lezen: terwijl Hij aan het bidden was, veranderde de aanblik van zijn gezicht en werd zijn kleding stralend wit.
  
De meeste pelgrims willen de nachtelijke viering op de top meemaken en de eersten beginnen daarom tegen het einde van de middag aan de pittige zig-zag klim. Zo'n anderhalf uur heb je voor die laatste vijfhonderd meter wel nodig. Maar de vergezichten en de omgeving lonen zeer de moeite.                                

Het uitzicht vanaf de top is formidabel, maar helaas niet helder.

Ook de monniken van het Megístis Lávrasklooster komen in een grote processie naar boven en bereiken uiteindelijk de top. Vele pelgrims en ezels met bagage volgen hen. Binnen en buiten het kerkje is het dan overvol. Wachtend op het begin van de Agrypnia slaapt men buiten op de rotsen.
Het ijzeren kruis op de top:  NIKA 1897