Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 2 september 2012

170 - BEZOEK AAN AGION OROS NA DE BRAND (2)


Ι.Μ. Ζωγράφου

Het was zondag. De bosbrand in het grensgebied tussen Ouranoúpoli was een week geleden gedoofd door een onverwachte, enorme, wolkbreuk. Maar de sporen blijven nog wel enige tijd zichtbaar. In de dagen van de brand was er beperkt sprake van een dreiging voor de kloosters Zográfou en Chiliandáriou. In werkelijkheid is het gelukkig meegevallen. Ik heb op deze zondag in het gebied van I.M. Zográfou rondgelopen en in de (directe) omgeving is alles even groen als altijd.


Op bijgaand kaartje is te zien waar het front van de brand liep op het grondgebied van de Agion Oros. I.M Zográfou ligt rechts onder op de kaart. De gele lijn is de weg vanaf de arsanás, de rode het brandfront. Links onder ligt Monoxilítis, waarvan ik (nog) niets weet. I Skíti Thivaís is gespaard. De brand kwam wel dichtbij, zie ook hier, en dat is vanaf de boot ook duidelijk te zien:


In tegenstelling tot de omgeving van I.M Zográfou, is het gebied bij I.M. Chiliandáriou wel getroffen. Dositej maakte op 17 augustus foto's:


De brand heeft heel veel dennenbomen, olijfbomen en wijngaarden verwoest. Gebouwen zijn evenwel gespaard gebleven. De arsanás van Monoxilítis is ook ongeschonden, terwijl de wijdere omgeving zwart en bruin ziet.