Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 10 maart 2013

221 - I.M. ESFIGMÉNOU EN DE TENT VAN NAPOLEON

Één van de Athos-onderwerpen die de media in Griekenland de laatste dagen bezig houdt is de zogenaamde Tent van Napoleon Bonaparte.  Het betreft twee stukken borduurwerk uit de achttiende eeuw (ca. 3,05x2,85m en 1x0,37m) die deel hebben uitgemaakt van Napoleons legertent. Het zijn producten van de beroemde Gobelinfabrieken bij Parijs. 
Het kostbare werk bevindt zich in de schatkamer van het schismatieke klooster I.M. Esfigménou en dient als voorhang bij de Koninklijke Poort in het katholikon. Patriarch Grigórios V heeft het kunstwerk in 1819 aan het klooster geschonken.

Archimandriet Methódios, abt van het klooster, zou nu hebben voorgesteld om dit borduurwerk aan Frankrijk te verkopen om de Griekse schuld te verminderen. Diverse Franse regeringen hebben in het verleden geprobeerd deze onschatbare stukken te kopen, maar de Athosauthoriteiten hebben altijd geweigerd.

Het 'aanbod' van v. Methódios heeft met name tot discussies geleid over zijn recht om zo'n aanbod te kunnen doen, de positie van v. Methódios is immers ook omstreden. De Athosauthoriteiten en de Griekse regering spelen in ieder geval ook nog een belangrijke rol.

In de krant Eléftheri Óra van Zondag (vandaag 10 maart 2013) wordt gesuggereerd, dat de Griekse regering op de hoogte is of zelfs zijn goedkeuring (al) heeft gegeven. Met grote letters staat op de voorpagina: Klooster Esfigménou: Wij bieden een onschatbare kostbaarheid aan ter Redding van het Volk.

Wordt ongetwijfeld vervolgd, aangezien reacties spreken van 'Handen af van of uitverkoop van Athoskostbaarheden'.Dank/ευχαριστώ Γιάννη
Bronnen: AgioritikésMnimés
              Amen.gr