Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 10 november 2014

405 - PATRIARCH IOANNIS VAN ANTIOCHIA BEZOCHT DE AGION OROS, DEEL 1/3In vergelijking met de Patriarch van Konstantinopel, Bartholoméos, is de Patriarch van Antiochië, Johannes X (Youhana Yazigi in het Arabisch), in Nederland nauwelijks bekend. Het Grieks-orthodoxe Patriarchaat van Antiochië en het gehele Oosten is gevestigd in Damascus, Syrië. Het is een van de vier oude Oosters-orthodoxe patriarchaten.

Van dinsdag 28 oktober tot maandag 3 november 2014 bracht Patriarch Johannes X een bezoek aan de Agion Oros. Hieronder volgt een verslag in foto's van dat bezoek.

Dergelijke bezoeken beginnen, na aankomst in Dáfni, altijd met een ontvangst door de Proto-epistátis en de Ierá Kinótita in Kariés (Op de foto Proto-epistátis Simeón Dionisiátis). Ook een bezoek aan de ikoon 'Axion Estín is een standaard onderdeel.

De Patriarch bezocht ook het oudste klooster I.M. Megístis Lávras, waar hegoúmenos Pródromos (Op de foto hieronder links) hem ontving. Patriarch Johannes X vereerde daar het graf van de Heilige Athanásios de Athoniet, de stichter van de monnikengemeenschap op de Heilige Berg.


Bron: Amen.gr