Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 17 november 2014

409 - ACTUEEL: KOSTBARE MANUSCRIPTEN ATHOS DIGITAAL

De belangrijke en kostbare collectie manuscripten, codices en gedrukte documenten die al eeuwen op de Heilige Berg Athos ligt opgeslagen en die als gevolg van ouderdom dreigt verloren te gaan, wordt in digitale vorm opgeslagen. De documenten zijn daarmee veilig gesteld voor de toekomst, aldus de secretaris-generaal van de Griekse Telecom en Post, Menélaos Daskalákis.

Als onderdeel van het project De Digitale Ark, zal het overbrengen van de schatten van Athos naar een digitale vorm 8,5 miljoen euro kosten. Het doel van het digitaliseren is het garanderen van hun voortbestaan, ook al zouden de oorspronkelijke voorwerpen ooit vernietigd worden. De documenten die elektronisch worden opgeslagen bevatten onder meer met de hand geschreven kerkelijke codices die in de kloosters worden bewaard. Tot op de dag van vandaag hebben studenten en onderzoekers die ze willen bestuderen alleen in persoon toegang. 

Verder, zo onderstreept Daskalákis, maakt de behoefte om dergelijk gevoelig materiaal te beschermen de elektronische opslag met geavanceerde technologie noodzakelijk.

Het project richt zich op het tot stand brengen van acht toegangsdiensten voor de digitale archieven van de kloosters. Voor een beter informatievoorziening van het publiek zal ook een nieuwe portal worden gecrëeerd, naast de Agion Oros Bibliotheek. Het archief bestaat uit 900.000 manuscripten, 450.000 gedrukte documenten, 550.000 historische archiefdocumenten, 146.000 stuks kerkelijke kunst, 25.000 architecturale schetsen en 2500 uur video en geluidsdocumenten.


Bron: Greek Reporter