Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

woensdag 31 juli 2013

267 - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ/ATHOS ACTUEEL

Als je over de Agion Oros schrijft, kun je eigenlijk niet om de kwestie Esfigménou heen. Ik vind het een treurig onderwerp, maar deze al tientallen jaren spelende kwestie komt soms zo in het nieuws, dat ze niet te vermijden valt. Het gaat om een conflict met de Oecumenisch patriarch van Konstantinopel, waarbij het Griekse gerecht ook een rol is gaan spelen. De zaak kent deze week helaas weer een onplezierige opleving. 

Maandag 29 juli 2013 werd gemeld dat de monniken van het klooster gerechtsdeurwaarders met stenen en molotovcocktails bekogelden. De monniken moeten van de rechter het klooster en de overige gebouwen in Kariés verlaten, maar ze weigeren te vertrekken. De gerechtsdeurwaarders probeerden het gerechtelijk bevel uit te voeren. Volgens de rebellerende monniken met zware middelen (inzet van een kleine bulldozer) en zonder succes. Opnames met een GSM leveren beelden:

Politie-operatie bij de konáki van I.M. Esfigménou in Kariés

Volgens de autoriteiten vielen er geen gewonden en werd niemand opgepakt.

Het conflict groeit de laatste jaren ook uit tot een (media)propaganda strijd. Steeds meer probeert men ook met foto- en filmmateriaal  de beeldvorming te beïvloeden. En beide kampen hebben supporters. De monniken van het oude Esfigménouklooster krijgen onder meer steun Amerikaanse Grieken (www.esphigmenou.com) die direct het gebruik van molotovcocktails ontkenden. 


Zo ontstond er direct een felle discussie over de vraag of de foto hierboven gemanipuleerd zou zijn: waarheid of montage, kaars in een fles of molotov? Gooit de monnik (rechts)?
Romfea meent na onderzoek, dat de foto echt is, maar is het een molotovcocktail?

Een relatieve rust lijkt voor even weergekeerd. Maar tachtig politieagenten hebben de konáki nu omsingeld en de monniken van de omgeving afgesloten.

De blog van de nieuwe Broederschap van Esfigménou is plotseling opgeheven, zo stelde ik vandaag vast, evenals die van de vrienden.

UPDATE: Er is een nieuw blogadres ipv het opgeheven adres: www.athosesfigmenou.blogspot.gr/

Bron: www.romfea.gr en hier
        GreekReporter
       True Orthodox and Ecumenical News
        EnetEnglish en hier