Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 21 juli 2013

264 - ATHOS-IKONEN IN PROPOULI, EILAND LIMNOS/ΠΡΟΠΟΥΛΙ, N. ΛΗΜΝΟΣ, DEEL 1/3

Waarom zou je, als je op het eiland Limnos bent, het piepkleine dorp in het noorden, Propoúli, bezoeken? Dat is een goede vraag als je niet weet, dat daar vier echte Athos-ikonen te zien zijn. Als je het wel weet, dan spreekt het antwoord voor zich.

En die ikonen zijn wel zevenhonderd jaar oud volgens de Griek, die jarenlang in Australië heeft gewoond, die nu één van de ongeveer vijftig inwoners van Propoúli is en die mij zeer behulpzaam was bij het openen van het kerkje waar de ikonen worden bewaard. Het kerkje, gewijd aan de Ontslaping van de Moeder Gods (Grieks: Η Κοίμησις της Θεοτόκου/I Kímisis tis Theotókou) werd begin deze eeuw speciaal voor de ikonen gebouwd. De ikonen zijn afkomstig uit het noordelijk gelegen oude kloostergoed (metóchi/μετόχι) van I.M. Símonos Pétras, Panagía Trígi (Τρύγη). 

In die regio staat nu een nieuw Kímisiskerkje met nog drie oude ikonen, waaronder ook één van de Panagía Trígi. Aan het verleden doet verder slechts een oude inscriptie denken, die verwijst naar een renovatiefase in 1706, en wat muurresten.Ieder jaar wordt er op 15 augustus het feest van de Moeder Gods gevierd. De ikonen van Propoúli worden dan voor een dienst die de gehele nacht duurt (agripnía/αγρυπνία) naar Trígi overgebracht.                                                                                             Foto's Vasílis