Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

zondag 7 augustus 2011

46 - VERMINDERT DE BEVOLKING OP DE AGION OROS?

                                                          Protáton, Kariés, juli 2011

In juli werden voorlopige cijfers bekend aangaande de bevolking op de Agion Oros. Tegen het heersende gevoel in blijkt er geen groei maar een daling gesignaleerd te worden.

In vergelijking met de vorige algemene volkstelling lijkt de bevolking van de Heilige Berg Athos gedaald. Volgens de voorlopige resultaten, die werden bekend gemaakt door de Griekse Statistische Autoriteit, registreerde de volkstelling  2011, uitgevoerd in de periode van 10 tot 24 mei 2011, voor de Heilige Berg Athos 1830 bewoners; de bevolkingsdichtheid bedraagt ​​5,45 inwoners per vierkante kilometer.

Op basis van de eerdere algemene volkstelling van 2001 stond het aantal van ieder die leefde op de Heilige Berg op 2262 mensen, terwijl dat in 1991 1536 was.

'We moeten de laatste volkstellingsgegevens afwachten om te zien of het aantal monniken dat er woont echt is verminderd', zei de gouverneur van de Heilige Berg Athos, Aristidis Kasmiroglou, tegen Amen.gr.  Hij merkte verder op dat 'de gegevens algemeen zijn en we niet weten of de eerdere volkstellingen alleen de monniken omvatten of ook de arbeiders die zich de voorgaande jaren bezig hielden met de restauratiewerkzaamheden.'

Volgens de Griekse Statistische Autoriteit zijn de gegevens voor de gehele bevolking van Griekenland en met uitbreiding van de Heilige Berg Athos voorlopig en gebaseerd op het totale aantal mensen in de 94 districten van het land en niet op de uitwerking van individuele vragenlijsten, die zal volgen. Om deze reden kunnen de gegevens afwijken van de eindresultaten. De definitieve volkstellings gegevens zullen naar verwachting in de tweede helft van 2012 worden gepubliceerd.

Interessante gegevens over de bevolking van de Heilige Berg Athos in de 19e eeuw zijn te vinden op de blog van Keliotes, zie hier.
 


Bron: Amen.gr
Samenvatting/vertaling: Vasílis