Woord vooraf

Een blog over de Agion Oros (Athos), de Tuin van de Moeder Gods, het spirituele centrum van het oosters-orthodoxe christendom.
En dus ook over kloosters, pelgrimeren en ikonen. (Tekst in geel bevat een link)
Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Abonneer u onderaan deze pagina.

maandag 10 oktober 2011

61 - OIKOUMENISCH PATRIARCH BARTHOLOMEOS NAAR ATHOS 1/3

De Oikoumenisch Patriarch van Konstantinopoli Bartholoméos bracht dit weekend, van 7 tot 10 oktober 2011, een bezoek aan de Agion Oros. Dit bezoek vond plaats vanwege het jubileum van de bestijging van de patriarchale troon, twintig jaar geleden. Er stonden heel wat ontmoetingen en toespraken op het programma. Ik geef van dit belangrijke bezoek een uitgebreide foto-impressie. Het bezoek begon met de aankomst in Dáfni:


       Daarna: ontvangst in Kariés en bezoek aan de Protátonkerk:

                                                                                                                   Ikoon Axion Estín


Zaterdagochtend acht oktober: bezoek aan I.M Megístis Lávras:


In een toespraak had hij een strenge boodschap voor de schismatieke monniken en de kritici van de dialoog tussen de kerken. De Patriarch verwees naar de vermaningen van de Heilige Athanásios de Athoniet, stichter van I.M. Megístis Lávras, het oudste klooster op de Heilige Berg, en gaf aan, dat, op de weg die leidt naar de 'volmaaktheid van de monnik', gehoorzaamheid de eerste voorwaarde is. Die verlicht het juk van het asketische leven, omdat de abt die last opheft. Hij voegde eraan toe dat de tweede voorwaarde de liefde en de eenheid tussen de broers is ehet vermijden van onenigheid en ruzies onder u. Die doen zich helaas voor uit het ego en ambitie van sommige kloosterlingen in de broederschap en leiden naar gevaarlijke en gladde paden in de redding van de ziel en haar spirituele vooruitgang.


Het grootste gevaar schuilt in het feit dat deze monniken zijn bedrogen en dat ze denken dat ze de erfenis van het geloof 'onbesmet' houden, hoewel ze Gods bevel kennen, dat duidelijk is uitgeroepen door de apostel Paulus: 'Heb vertrouwen in uw leiders en onderwerp u aan hun gezag, omdat ze waken over u als degenen die verantwoording moeten afleggen.'  (Hebr. 13:17)

wordt vervolgdVervolgens bracht de Patriarch een bezoek aan de Roemeense I. Skíti  Timíou Prodrómou:

                                                            
In de middag keerde hij weer terug naar I.M. Megítis Lávras voor de trápeza (maaltijd) en een pelgrimsbezoek aan het graf van de Heilige Athanásios de Athoniet.                                            

Bronnen